Overraskende bønnebrownie
Kan man virkelig lave en brownie på sorte bønner? JA, det kan man! 😃 De sorte bønner bliver blendet helt ud i dejen, sammen med bl.a. kakao og dadler. Dette gør at du ikke smager de sorte bønner. De er blot med til at give denne bønnebrownie en god tekstur. Samtidig bidrager bønnerne med protein og fibre.
Denne fantastiske bønnebrownie indeholder hverken mel eller raffineret sukker. Kagen er knap så sød som en klassisk brownie, hvilket er det foretrukne for mig. Hvis du ønsker en lidt sødere udgave, kan du tilsætte 50 g ekstra dadler, eller lidt agavesirup.
Titlen på denne kage, er måske ikke den mest delikate titel. Det kan klinge lidt “for sundt” og tanken om sorte bønner i kage, skræmmer dig muligvis. MEN tag lige et kig i opskriften og på billederne. Det håber jeg overbeviser dig om, at du alligevel skal kaste dig ud i denne lækre bønnebrownie. Jeg er sikker på du ikke fortryder det 😍
Som jeg skriver i opskriften, skal kagen være HELT kold før den spises. Denne slags kager, har altså bedst af at sætte sig lidt. Derfor kan du med fordel lave kagen et par timer før den skal bruges, eller endnu bedre dagen før 😊
Sundere & glutenfri bønnebrownie
Bønnebrownien er glutenfri, da den ikke indeholder nogen former for mel. Det er bestemt ikke noget man lægger mærke til, da konsistensen er dejlig svampet, og smagen er intens pga. kakaoen. I stedet for mel og sukker, er der brugt sorte bønner & dadler, som bidrager med en god struktur, en dejlig sødme samt ekstra protein og fibre. Det giver samtidig en mættende brownie, som er med til at holde blodsukkeret mere stabilt sammenlignet med den klassiske tunge brownieopskrift, med sukker, hvedemel og smør.
Hvor kan jeg købe sorte bønner?
Jeg plejer at købe sorte bønner på dåse fra Urtekram. Jeg finder dem ofte i Netto, og ellers har de dem i hvertfald i de større supermarkeder som Kvickly, Super Brugsen, Føtex, Bilka, Meny m.m.
Du kan også koge dine egne sorte bønner, i så fald svarer mængden i opskriften til ca. 150 g. tørrede bønner. Her kan der være lidt penge at spare, da du ofte kan få en større mængde tørrede bønner, til samme pris som en dåse forkogte sorte bønner.
Her får du opskriften på bønnebrownie
Forvarm ovnen til 180 grader.
Start med at riste mandlerne i ovnen på en bageplade beklædt med bagepapir, i ca. 10 min indtil de bliver gyldenbrune og begynder at dufte aromatisk.
Dræn og skyl de sorte bønner, og lad dem afdryppe i en si. Smelt smørret i en lille kasserolle.
Udsten dadlerne, og kom dadler, det smeltede smør, sorte bønner, kakaopulver, æg, salt, vaniljepulver og bagepulver i en foodprocessor og blend det hele sammen til du har en ensartet masse.
Hak chokoladen og de ristede mandler groft, og rør det i dejen (husk at gemme lidt mandler til at pynte kagen med).
Fordel dejen i et ildfast fad eller en kageform beklædt med bagepapir, som måler ca. 27 x 20 cm. Bag kagen i ovnen i ca. 25 min. Kagen er færdig når den giver efter ved et let tryk med fingrene.
Lad kagen afkøle, så den er HELT kold, før den spises. Kagen har godt af at sætte sig lidt. Den er faktisk endnu bedre efter et par timer eller dagen efter 🙂
Når kagen er kold, smelter du chokoladen til pynt, over et vandbad. Brug herefter en ske til at dryppe den smeltede chokolade i skrå linjer henover kagen. Drys til sidst med hakkede, ristede mandler. Velbekomme!
SERVERINGSTIP: Server bønnebrownien med en klat vaniljeis eller cremefraiche til, sammen med lidt friske bær. Uhm!
Ingredienser
Fremgangsmåde
Forvarm ovnen til 180 grader.
Start med at riste mandlerne i ovnen på en bageplade beklædt med bagepapir, i ca. 10 min indtil de bliver gyldenbrune og begynder at dufte aromatisk.
Dræn og skyl de sorte bønner, og lad dem afdryppe i en si. Smelt smørret i en lille kasserolle.
Udsten dadlerne, og kom dadler, det smeltede smør, sorte bønner, kakaopulver, æg, salt, vaniljepulver og bagepulver i en foodprocessor og blend det hele sammen til du har en ensartet masse.
Hak chokoladen og de ristede mandler groft, og rør det i dejen (husk at gemme lidt mandler til at pynte kagen med).
Fordel dejen i et ildfast fad eller en kageform beklædt med bagepapir, som måler ca. 27 x 20 cm. Bag kagen i ovnen i ca. 25 min. Kagen er færdig når den giver efter ved et let tryk med fingrene.
Lad kagen afkøle, så den er HELT kold, før den spises. Kagen har godt af at sætte sig lidt. Den er faktisk endnu bedre efter et par timer eller dagen efter 🙂
Når kagen er kold, smelter du chokoladen til pynt, over et vandbad. Brug herefter en ske til at dryppe den smeltede chokolade i skrå linjer henover kagen. Drys til sidst med hakkede, ristede mandler. Velbekomme!
SERVERINGSTIP: Server bønnebrownien med en klat vaniljeis eller cremefraiche til, sammen med lidt friske bær. Uhm!
Notes
Kan bønnebrownien laves vegansk?
Du kan udskifte smørret i opskriften med kokosolie. Så har du en lækker vegansk brownie! 😊
Hvordan opbevarer jeg min bønnebrownie?
Da, der ikke er mel i opskriften, men æg og smør, vil jeg anbefale at opbevare bønnebrownien i en tætlukket beholder i køleskabet. Du kan også vælge at fryse kagen ned.
Følg med på de sociale medier
Du kan følge med på Facebook eller Instagram, hvis du vil have flere opskrifter og inspiration til madlavningen. Glæder mig til at connecte med dig online! 💛
Andre glutenfrie lækkerier?
Hvis du er på udkig efter andre glutenfrie lækkerier, så synes jeg du skal se nærmere på disse opskrifter:
Boghvede crepes med moccacreme og brombær
Abrikoskugler med et strejf af kanel og lakrids