Sundere jordbærtærte – nemt og lækkert
Jeg ELSKER jordbær, og det minder mig om dansk sommer, når det er bedst. Nu hvor sommeren nærmer sig, fik jeg en trang til at lave en jordbærtærte – en klar favorit, når det kommer til sommerkager! Det blev til denne opskrift på en sundere jordbærtærte.
Jordbærtærte kan laves året rundt, men er allerbedst med friske danske jordbær, når de er i sæson. Kombinationen af en mazarinbund, vaniljecreme, chokolade og friske modne jordbær, er himmelsk! Hvis du synes at det lyder en smule besværligt, så må jeg bare sige at du tager fejl. Denne opskrift, er ganske simpel at lave.
Jordbærtærte med kikærter og dadler
“Mazarinbunden” er lavet på kikærter, dadler, æg, mandler, mandelessens og havregryn. Hvilket giver et virkelig godt resultat, med en smag, der er tro mod den klassiske mazarinkage. Så vent lige med at lade dig afskrække af de utraditionelle ingredienser – før du har smagt denne jordbærtærte 😉Vaniljecremen er lavet på skyr, lidt fløde og agavesirup. Det giver en mindre sød vaniljecreme, men en mere frisk smag. Det synes jeg spiller rigtig godt sammen med jordbærene og tærtebunden. Set ud fra et ernæringsmæssigt synspunkt får du en større mængde protein, fibre, langsomme kulhydrater og gode fedtsyrer, end du får i den klassiske jordbærtærte, du køber hos bageren. Derfor har jeg tilladt mig at kalde denne opskrift for “Sundere jordbærtærte”.
Jeg elsker at lave sundere alternativer til klassiske kager. Jeg synes det er en sjov udfordring, at lege med nogle sommetider utraditionelle ingredienser. Samtidig, synes jeg det er virkelig tilfredsstillende, at skabe et sundere resultat der smager ligeså lækkert som den klassiske udgave. Jeg vil så gerne vise dig, der læser med, at du sagtens kan bage lækre kager uden at de nødvendigvis behøver at indeholde en masse sukker, hvedemel, og smør. Når det er sagt, så skal der være plads til det hele i sund livsstil. Så snyd ikke dig selv for de mere “syndige” udgaver af kager, hvis det er det du har allermest lyst til – det handler om at finde en balance.
Sundere alternativer og prøvesmagninger
Jeg får stort set altid min familie eller venner til at prøvesmage de opskrifter jeg laver. Især når jeg kaster mig ud i at sundhedsoptimere opskrifter. Jeg vil nemlig gerne have respons fra den gruppe af personer, som ikke er så vante i sunde alternativer og utraditionelle ingredienser, som jeg er. På den måde får jeg testet opskriften af, på nogle som måske er mere kritiske i sammenligningen mellem klassiske opskrifter og de sundhedsoptimerede.
Jeg tror nemlig at ens smagsløg, på mange måder kan vænne sig til meget. Jeg tror fx at jeg med årene, har vænnet mig til ikke at spise nær så sødt, fordi jeg igennem min eksperimentering med sunde alternativer, har oplevet at kunne stille mig tilfreds, med mindre søde udgaver. Derfor er det værdifuldt for mig, at få respons på mine opskrifter.
Få opskriften på den sundere jordbærtærte her
Skal du lave jordbærtærten til et hold gæster, kan du lave bunden dagen i forvejen, og nøjes med at lave vaniljecremen og pynte med jordbær på dagen.
Tænd ovnen på 180 grader varmluft.
Start med at lave tærtebunden. Dræn kikærterne og udsten dadlerne. Kom herefter alle ingredienser til tærtebunden, pånær chokolade i en foodprocessor eller blender. Blend indtil dadler og kikærter er i bittesmå stykker og til du får en nogenlunde jævn og glat dej.
Hæld tærtedejen i en smurt springform med en diameter på ca. 24 cm. Bag den i ovnen i ca. 20 min. indtil du får en gyldenbrun overflade og til den giver efter, ved et let tryk med fingrene. Hak chokoladen, og fordel den udover den varme tærtebund, så chokoladen smelter. Når chokoladen er smeltet, smøres chokoladen ud så den dækker overfladen på tærtebunden. Lad den køle af inden vaniljecremen kommes ovenpå.
Lav nu vaniljecremen ved at piske fløden. Vend herefter fløden sammen med skyr, agavesirup og vaniljepulver i en skål. Når tærtebunden er kølet af, kan du forsigtigt løsne kanterne med en kniv. Smør herefter vaniljecremen ovenpå. Pynt med skiveskåret jordbær og hakket mørk chokolade inden servering. Velbekomme!
Ingredienser
Fremgangsmåde
Tænd ovnen på 180 grader varmluft.
Start med at lave tærtebunden. Dræn kikærterne og udsten dadlerne. Kom herefter alle ingredienser til tærtebunden, pånær chokolade i en foodprocessor eller blender. Blend indtil dadler og kikærter er i bittesmå stykker og til du får en nogenlunde jævn og glat dej.
Hæld tærtedejen i en smurt springform med en diameter på ca. 24 cm. Bag den i ovnen i ca. 20 min. indtil du får en gyldenbrun overflade og til den giver efter, ved et let tryk med fingrene. Hak chokoladen, og fordel den udover den varme tærtebund, så chokoladen smelter. Når chokoladen er smeltet, smøres chokoladen ud så den dækker overfladen på tærtebunden. Lad den køle af inden vaniljecremen kommes ovenpå.
Lav nu vaniljecremen ved at piske fløden. Vend herefter fløden sammen med skyr, agavesirup og vaniljepulver i en skål. Når tærtebunden er kølet af, kan du forsigtigt løsne kanterne med en kniv. Smør herefter vaniljecremen ovenpå. Pynt med skiveskåret jordbær og hakket mørk chokolade inden servering. Velbekomme!
Notes
Følg med på de sociale medier
Du kan følge med på Facebook eller Instagram, hvis du vil have flere opskrifter og inspiration til madlavningen. Glæder mig til at connecte med dig online! 💛
Prøv også: Sunde chokoladeboller
Hej Reneé
Lækker opskrift. Vi har et par forbedringsforslag… Man kunne smelte chokoladen i stedet for at hakke den og så smøre den mellem bunden og cremen. Derudover så piske fløden og vende den med skyren og resten af ingredienser.
Hej Filippa,
Tusind tak for din besked. Det er altid dejligt med feedback og forbedringsforslag 🙂 Jeg havde selv tænkt på at ændre det med den smeltede chokolade. Jeg vil bestemt overveje det med at piske fløden også 🙂
De bedste hilsner Renée