Risengrød, en ægte juleklassiker! også i den veganske udgave
En god portion risengrød med kanelsukker og en smørklat på toppen, bringer julestemningen frem hos de fleste. I min familie er det en december-tradition, som spreder lidt ekstra hygge i de kolde vintermåneder. Noget jeg virkelig ser frem til! For dem som har laktose-intolerans, eller ønsker en vegansk udgave, kommer her en opskrift på vegansk risengrød.
Denne opskrift på vegansk risengrød holder sig til den traditionelle tilberedning på komfuret. Det kræver at man holder øje med gryden hele tiden, for at risengrøden ikke brænder på. Jeg plejer at opholde mig i køkkenet under hele tilberedningen, og ser det som en god anledning til at få ryddet op i en køkkenskuffe eller bare stå at dagdrømme lidt imens jeg rører i gryden.
Selvom risengrøden ofte leder tankerne hen på julen, kan den spises året rundt og fungerer glimrende både som aftensmad, en dessert eller til eftermiddagshyggen. Skal du lave Ris ala mande, så lav en dobbeltportion og køl halvdelen ned dagen før. Du kan også lave klatkager, hvis du står tilbage med rester af risengrøden.
Klassisk risengrød vs vegansk risengrød
De fleste kender den klassiske opskrift på risengrød, lavet på grødris, sødmælk og vand. Den kan nemt findes i forskellige variationer ved en google-søgning. Hvad der derimod kan være sværere at finde, er en god opskrift på en vegansk udgave, som har samme autentiske smag og cremede konsistens som den klassiske risengrød.
Jeg har valgt at bruge både mandelmælk og kokosmælk i denne udgave, da mandelmælk bidrager med en let sødme og kokosmælken giver den cremede konsistens, præcis ligesom sødmælk. Inden du lader dig afskrække af kokosmælken, så lad mig lige gøre klart at du IKKE kan smage kokos i denne opskrift, da den lange koge tid neutraliserer kokossmagen.
Selv, er jeg ikke den store fan af en gennemtrængende smag af kokos og synes kokosmælk passer bedst i eksotiske retter, hvilket risengrøden jo ikke er. Når det er sagt, er kokosmælken en fantastisk erstatning for sødmælken i den laktosefrie udgave. Den tilfører præcis samme cremede og lækre bløde konsistens som vi kender fra den klassiske udgave.
Vegansk risengrød med kokosmælk
Jeg har erfaret at der er rigtig stor forskel på kokosmælk! Jeg har før jeg fandt mine foretrukne varianter af kokosmælk, ofte fået fingrene i en variant som skillede, var grynet i konsistensen og havde en kvalmende smag af kokos. Skuffende! Jeg har dog fundet nogle super gode varianter, som har en lækker mild kokossmag og en perfekt cremet konsistens. Det er disse der har mine bedste anbefalinger:
Her får du opskriften på vegansk risengrød

Bring grødris og plantemælk i kog i en stor tykbundet gryde, under omrøring. Hold øje med grøden og rør i det jævnligt. Pas på risene ikke sætter sig fast i bunden, og brænder på!
Når risene har suget mandelmælken til sig og grøden er begyndt at tykne, tilsættes kokosmælk og vand. Lad grøden koge op under omrøring. Igen, er det vigtigt at holde øje med grøden når den begynder at tykne, så den ikke brænder på eller koger over.
Når grøden begynder at koge skrues ned for varmen. Tilsæt salt, vaniljepulver og agavesirup og rør igen. Lad nu grøden småsimre under låg i ca. 40 - 50 min, imens der røres jævnligt i gryden.
Tag gryden af varmen og lad den stå i 5 min inden servering, så den ikke er brændende varm ved servering. Lav nu kanel-kokossukker ved at blande kokossukker og kanel i en lille skål. Drys med kanel-kokossukker og kom en god klat "smørbar" på toppen. Velbekomme!
Ingredienser
Fremgangsmåde
Bring grødris og plantemælk i kog i en stor tykbundet gryde, under omrøring. Hold øje med grøden og rør i det jævnligt. Pas på risene ikke sætter sig fast i bunden, og brænder på!
Når risene har suget mandelmælken til sig og grøden er begyndt at tykne, tilsættes kokosmælk og vand. Lad grøden koge op under omrøring. Igen, er det vigtigt at holde øje med grøden når den begynder at tykne, så den ikke brænder på eller koger over.
Når grøden begynder at koge skrues ned for varmen. Tilsæt salt, vaniljepulver og agavesirup og rør igen. Lad nu grøden småsimre under låg i ca. 40 - 50 min, imens der røres jævnligt i gryden.
Tag gryden af varmen og lad den stå i 5 min inden servering, så den ikke er brændende varm ved servering. Lav nu kanel-kokossukker ved at blande kokossukker og kanel i en lille skål. Drys med kanel-kokossukker og kom en god klat "smørbar" på toppen. Velbekomme!
Notes

Prøv også: Cremet rød peber spaghetti
Hej R
Er du sikker på at du mener 200 dl kokosmælk? Er 200 dl ikke lidt meget?
God dag, mvh.
Mange tak for din besked! Jeg mener selfølgelig 2 dl – det retter jeg lige 🙂
Glædelig jul!
Bedste hilsner Renée