Svensk pølseret – en klassiker
Svensk pølseret er en klassisk og populær ret blandt mange danskere. En af årsagerne hertil er nok at det er en virkelig simpel og velsmagende ret, som ikke kræver specielle ingredienser eller kundskaber i køkkenet. Derudover er det en ret som hitter hos børnene og derfor en stor favorit hos mange børnefamilier! Opskriften her er en sundere svensk pølseret. Det bliver den bestemt ikke mindre god af 😋
Med lidt research på svensk pølseret, fandt jeg ud af at retten er pære dansk, stik imod sit navn. Jeg har indtil nu troet, at retten og Sverige var forbundet med hinanden, uden helt at vide hvordan – eftersom jeg ikke har undersøgt det før nu😅Så blev jeg da så meget klogere!😄Man mener at retten stammer fra en lejrtur i Sverige, hvor et hold danskere fik frembragt en ret af de ingredienser som udgør en klassisk svensk pølseret.
Svensk pølseret er en billig ret at lave. Den passer derfor godt ind i et stramt madbudget, fx som en del af en SU-madplan. Lav endelig en stor portion så du har til dagen efter, eller til fryseren. Nem mad – ja tak! 😉
Sundere svensk pølseret vs den klassiske version
En klassisk svensk pølseret indeholder normalt kartofler og pølser i en sovs af fløde, tomatpuré, paprika, og løg. Jeg har skiftet kartoflerne i retten ud med knoldselleri og gulerødder, for at højne grøntsagsindholdet lidt, og så elsker jeg bare den fylde og sødme de to grøntsager bidrager med.
Jeg ved at knoldsellerien kan dele vandene lidt, men giv den lige en chance i denne skønne ret, hvis du skulle høre til skeptiker-gruppen. Sammenligner man knoldselleri med kartoflen, indeholder knoldselleri eksempelvis flere kostfibre, og færre kulhydrater. Eftersom der generelt er meget kulhydrat i de fleste fødevarer vi spiser, får vi nemt dækket vores daglige behov for kulhydrat. Hvor meget kulhydrat vi har behov for, afhænger af hvor aktive vi er. Der er ingen grund til at være kulhydratforskrækket, men har man dage hvor man ikke er så aktiv, gør det ikke noget at reducere kulhydratindtaget en smule.
Jeg har valgt at bruge kyllingepølser i retten, da jeg er mest til kyllingekød. Samtidig er det en måde at spare på fedtindholdet og det “røde kød”, som vi helst skal spise i begrænsede mængder. Læs mere om det her. Den klassiske version af svensk pølseret indeholder piskefløde. Jeg har i stedet brugt soyafløde, men madlavningsfløde kan også sagtens bruges. Soyafløde indeholder 17 g fedt pr. 100 gram (ca. samme fedtindhold som en madlavningsfløde på 18 %), hvor piskefløde indeholder 38 gram pr. 100 gram. Herved spares der på fedtmængden i retten, og man får stadig en dejlig cremet og lækker sauce.
Få opskriften på sundere svensk pølseret her
Opskriften giver nogle gode store portioner til 4 personer. Men det smager jo også for godt til, at man kun tager én portion 😜
Pil og hak løg og hvidløg. Skræl og skær gulerødder og selleri i mundrette stykker. Kog gulerødder og selleri i letsaltet vand i ca. 10 min. Stik i grøntsagerne undervejs med en gaffel, der må godt stadig være bid i dem. Hæld vandet fra og lad grøntsagerne stå i gryden under låg, indtil de skal i retten.
Varm en sauterpande med olie op og svits løg, hvidløg og paprika indtil løgene er blevet bløde. Skær pølserne i mindre stykker og svits dem på panden sammen med løgene, ved middel-høj varme, så de får stegekant.
Tilsæt tomatpuré, sukker, balsamico, sennep og rør rundt.
Hæld soyafløde ved og tilsæt de kogte gulerødder og selleri. Lad retten småsimre et par minutter, så retten varmes godt igennem. Smag til med salt og peber.
Pynt med klippet purløg og servér! Velbekomme.
Ingredienser
Fremgangsmåde
Pil og hak løg og hvidløg. Skræl og skær gulerødder og selleri i mundrette stykker. Kog gulerødder og selleri i letsaltet vand i ca. 10 min. Stik i grøntsagerne undervejs med en gaffel, der må godt stadig være bid i dem. Hæld vandet fra og lad grøntsagerne stå i gryden under låg, indtil de skal i retten.
Varm en sauterpande med olie op og svits løg, hvidløg og paprika indtil løgene er blevet bløde. Skær pølserne i mindre stykker og svits dem på panden sammen med løgene, ved middel-høj varme, så de får stegekant.
Tilsæt tomatpuré, sukker, balsamico, sennep og rør rundt.
Hæld soyafløde ved og tilsæt de kogte gulerødder og selleri. Lad retten småsimre et par minutter, så retten varmes godt igennem. Smag til med salt og peber.
Pynt med klippet purløg og servér! Velbekomme.
Notes
Følg med på de sociale medier
Du kan følge med på Facebook eller Instagram, hvis du vil have flere opskrifter og inspiration til madlavningen. Glæder mig til at connecte med dig online! 💛
Prøv også: Linsedeller