Vegetar bolognese

Lækker kødfri bolognese med svampe og linser

Vegetar bolognese er en smagfuld og skøn aftensmad, der kan spises af hele familien. Jeg tror at den klassiske Spaghetti Bolognese er en af de mest populære retter hos danske børnefamilier 😃 Det er en børnevenlig ret, som er nem at lave på en travl hverdagsaften. Min opskrift på vegetar bolognese kan spises af både vegetarer, veganere eller kød-spisere, som ønsker at spise mere vegetarisk og grønt. Opskriften er fyldt med umamismag, fra svampe, tomater og krydderier. De grønne linser tilføjer protein og fylde til retten, og sikrer en god mæthedsfornemmelse. Sammen med de finthakkede grøntsager, giver linserne en god konsistens i den kødfrie sauce, så du med garanti ikke vil savne kød i retten.

Opskriften er en god base på en vegetarisk “kød”sauce, som også kan bruges i en lasagne eksempelvis. Er du af den opfattelse at vegetarretter er småkedelige og smagsløse, så er jeg sikker på at denne kødsauce, kan overbevise dig om det modsatte! Jeg har allerede testet opskriften på glade kødspisere, og de synes den mindede rigtig meget om en klassisk bolognese. Den faldte bestemt i god smag!

Jeg vil meget gerne høre om din mening, hvis du har prøvet opskriften 😍 Så smid endelig en kommentar i kommentarfeltet under opskriften.

Søger du andre vegetariske opskrifter med spaghetti? Så prøv min opskrift på cremet rød peber spaghetti 😋

Er opskriften på vegetar bolognese vegansk?

Hvis du undlader parmesan på toppen, er retten vegansk. Du kan erstatte parmesan med gærflager, hvis du ønsker en oste-lignende smag, eller nøjes med den friske basilikum på toppen.

Kan jeg bruge andet end grønne linser?

Ja, det kan du godt! Du kan udskifte de grønne linser med fx røde linser eller belugalinser 😊

Spaghetti til vegetar bolognese

Jeg anbefaler at spise fuldkornsspaghetti til, da fuldkorn er sundt for vores fordøjelse og mætter godt. Når vi spiser fuldkorn, er det også med til at forebygge hjerte-kar-sygedomme, type-2-diabetes og visse kræftformer.

Man kan også lave grøntsagsspaghetti med en spiralizer af fx squash eller gulerod. På den måde øger du grøntsagsindholdet i retten.

Min mave er gladest for at spise glutenfri pasta, og jeg vælger derfor ofte en pasta lavet på brune ris, kikærter eller ærter. Der er jo heldigvis kommet et større udvalg af glutenfrie muligheder i supermarkederne, så det er til at finde de fleste steder i dag.

Forslag til andre ingredienser i vegetar bolognese

Du kan sagtens bytte nogle af ingredienserne ud med det du har liggende i skabene, og dermed “freestyle” lidt. Her er nogle forslag til andre ingredienser, der kan bruges i vegetar bolognese.

  • Revet squash
  • Knoldselleri
  • Pastinak
  • Hakkede soltørrede tomater
  • Balsamico
  • Røget paprika
  • Frisk rosmarin
  • Soya sauce
  • Kokosmælk
  • Spidskommen
  • Laurbærblade
  • Soyafløde
  • Kikærter

Få opskriften på vegetar bolognese her

ForfatterRenée Pagel

vegetar bolognese

Personer4 Personer
Forberedelse15 minutterTilberedning25 minutterTotal tid40 minutter

Ingredienser
 2 spsk raps- eller olivenolie til stegning
 1 løg
 2 fed hvidløg
 225 g brune champignon
 3 gulerødder
 2 stengler bladselleri
 1 rød peberfrugt
 140 g tomatpuré
 2 ds hakkede tomater
 2 dl grøntsagsboullion
 1 ds grønne linser (400 g/255 g drænet vægt)
 2 spsk rødvinseddike
 1 spsk tørret timian
 1 spsk tørret oregano
 1 spsk basilikum
Tilbehør
 400 g spaghetti
 friskrevet parmesan (eller gærflager for en vegansk version)
 frisk basilikum

Sådan gør du
1

Start med at forberede grøntsagerne. Pil og hak løg og hvidløg fint. Rens, og skær svampene i små tern. Hak gulerødder, bladselleri og peberfrugt fint. Du kan evt. køre det fint, i en foodprocessor. Separér svampene.

2

Steg løg og hvidløg i en mellemstor gryde med olie, indtil løgene er klare. Tilsæt svampene og lad dem stege ved middel-høj varme, indtil de bliver gyldenbrune. Tilsæt gulerødder, bladselleri og peberfrugt, og lad det stege videre i 5 min.

3

Tilsæt tomatpuré, hakkede tomater og boullion til gryden. Bring det i kog, og skru derefter ned for varmen. Tilsæt rødvinseddike, timian, oregano og basilikum. Lad saucen simre i 15 min, og smag til med salt, peber og rødvinseddike. Dræn, og afdryp linserne i en si, og tilsæt dem. Lad herefter saucen simre videre i yderligere 10 min. imens spaghettien koges.

4

Server spaghettien med vegetar bolognese, revet parmesan og hakket frisk basilikum.

Ingredienser

Ingredienser
 2 spsk raps- eller olivenolie til stegning
 1 løg
 2 fed hvidløg
 225 g brune champignon
 3 gulerødder
 2 stengler bladselleri
 1 rød peberfrugt
 140 g tomatpuré
 2 ds hakkede tomater
 2 dl grøntsagsboullion
 1 ds grønne linser (400 g/255 g drænet vægt)
 2 spsk rødvinseddike
 1 spsk tørret timian
 1 spsk tørret oregano
 1 spsk basilikum
Tilbehør
 400 g spaghetti
 friskrevet parmesan (eller gærflager for en vegansk version)
 frisk basilikum

Fremgangsmåde

Sådan gør du
1

Start med at forberede grøntsagerne. Pil og hak løg og hvidløg fint. Rens, og skær svampene i små tern. Hak gulerødder, bladselleri og peberfrugt fint. Du kan evt. køre det fint, i en foodprocessor. Separér svampene.

2

Steg løg og hvidløg i en mellemstor gryde med olie, indtil løgene er klare. Tilsæt svampene og lad dem stege ved middel-høj varme, indtil de bliver gyldenbrune. Tilsæt gulerødder, bladselleri og peberfrugt, og lad det stege videre i 5 min.

3

Tilsæt tomatpuré, hakkede tomater og boullion til gryden. Bring det i kog, og skru derefter ned for varmen. Tilsæt rødvinseddike, timian, oregano og basilikum. Lad saucen simre i 15 min, og smag til med salt, peber og rødvinseddike. Dræn, og afdryp linserne i en si, og tilsæt dem. Lad herefter saucen simre videre i yderligere 10 min. imens spaghettien koges.

4

Server spaghettien med vegetar bolognese, revet parmesan og hakket frisk basilikum.

Notes

Vegetarisk bolognese

Følg med på de sociale medier

Du kan følge med på Facebook eller Instagram, hvis du vil have flere opskrifter og inspiration til madlavningen. Glæder mig til at connecte med dig online! 

fik-du-proevet-denne-opskrift
(Visited 3.850 times, 1 visits today)

Smid en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *