Risotto med portobellosvampe og grønne asparges

Risotto er en berømt og elsket ret i Italien – en ægte klassiker i det italienske køkken! Det er en simpel ret, som smager helt fantastisk. Risotto med portobellosvampe og grønne asparges, er ingen undtagelse!

Risotto kan varieres på mange spændende måder, men fremgangsmåden er den samme. Man starter med at smelte fedtstoffet, og svitse risene kort heri. Herefter tilsættes hvidvin, som koges helt ind sammen med risene. Dernæst hældes kogende boullionvand ved, lidt ad gangen, imens der røres konstant. Når risene har suget alt væden til sig, og er færdigkogte, har du en cremet basis-risotto.

Ud fra basis-risottoen kan du sætte dit eget præg på smagen, ved fx at tilføje grøntsager efter årstiden. Du kan også bruge rester af kogt kylling, du har trevlet. En af mine favoritter når det gælder risotto, er med græskar og salvie, eller denne opskrift med svampe og grønne asparges. Mums! Én ting er sikkert, jeg kommer altid parmesan i min risotto😋

Selvom retten er simpel, kræver den at man rører i gryden konstant, og at man løbende tilføjer boullionvand. Gør man ikke det, brænder risene på i bunden af gryden, og så mislykkedes din risotto.

Jeg er glad for at komme parmesan, svampe og hvidvin i en risotto – da det for mig, er nogle stærke smagsgivere. Du kan altid tilføje ekstra grøntsager, eller smagsgivere til din risotto, da det er en ret der kan varieres som man ønsker. Retten er både en skøn som hverdagsret eller gæstemad, med et dejligt glas vin til.

Hvilke ris skal du bruge til din risotto med portobellosvampe og grønne asparges?

Risotto-ris minder om grødris. De er rundere og mere buttede end almindelige ris. Da konsistensen i en risotto er cremet, er det vigtigt at de ris der bruges, er velegnet til formålet. Der findes forskellige rissorter der er velegnet i en risotto, men de mest brugte er Aborio og Carnaroli. Du kan også bruge grødris, hvis ikke du kan skaffe risotto-ris.

Servering af din risotto

Risotto serveres typisk som forret i Italien. Herhjemme er vi dog mere tilbøjelige til at servere den som en fyldig hovedret. Jeg synes at den mætter for meget, til at servere som forret. I så fald, skulle det i hvertfald være en meget lille portion. Retten i sig selv er oprindeligt vegetarisk, men man tilsætte både kylling, fisk eller skalddyr m.m.

Jeg kan godt lide at toppe min risotto med revet parmesan og friske krydderurter. Det er med til at pifte rettens udseende lidt op. Retten i sig selv, kan nemlig godt være lidt kedelig at se på. Det er også lækkert at komme et knasende element ovenpå risottoen, såsom ristede nødder eller sprød serranoskinke.

Få opskriften på risotto med portobellosvampe og grønne asparges her

Ønsker du en vegetarisk version, kan du erstatte kyllingeboullion med en grøntsagsboullion.

risotto med portobellosvampe og groenne asparges

ForfatterRenée Pagel

risotto med portobellosvampe og groenne asparges

Personer4 Personer
Forberedelse15 minutterTilberedning25 minutterTotal tid40 minutter

Ingredienser
 1 løg
 5 fed hvidløg
 olivenolie til stegning
 2 dl hvidvin
 8,50 dl boullion (gerne kyllingeboullion)
 4 dl risottoris
 80 g parmesan
 250 g portobellosvampe
 0,50 bundt asparges
Topping
 revet parmesan
 frisk persille

1

Forberedelse:
- Pil og hak løg og hvidløg fint.
- Skyl portobellosvampe (undgå at der kommer for meget vand ind i svampenes lameller) og skær dem i mindre stykker.
- Skyl de grønne asparges, og skær dem på skrå i mindre stykker. Skær enderne fra.
- Kog boullionen i en gryde
- Riv parmesan

2

Steg nu løg og hvidløg i olie i en gryde eller sauterpande, indtil løgene bliver klare. Tilsæt portobellosvampe og lad dem svitse indtil de er svundet ind i størrelse.

3

Tilsæt risottoris, og lad dem svitse kort. Husk at røre i gryden konstant efter ris er tilsat, så de ikke brænder på i bunden. Tilsæt hvidvin og lad det koge ind. Herefter tilsættes boullionvand lidt ad gangen imens der røres konstant, så det koger ind, inden der tilsættes mere boullionvand. Når der er ca. 1/4 del boullionvand tilbage, tilsættes de grønne asparges.

4

Når det sidste boullionvand er tilsat og kogt ind til en cremet risotto-konsistens, tages gryden af blusset. Tilsæt parmesan og smag retten til med friskkværnet salt og peber. Husk at parmesan og boullion er med til at salte retten. Server med revet parmesan og frisk persille på toppen. Velbekomme!

Ingredienser

Ingredienser
 1 løg
 5 fed hvidløg
 olivenolie til stegning
 2 dl hvidvin
 8,50 dl boullion (gerne kyllingeboullion)
 4 dl risottoris
 80 g parmesan
 250 g portobellosvampe
 0,50 bundt asparges
Topping
 revet parmesan
 frisk persille

Fremgangsmåde

1

Forberedelse:
- Pil og hak løg og hvidløg fint.
- Skyl portobellosvampe (undgå at der kommer for meget vand ind i svampenes lameller) og skær dem i mindre stykker.
- Skyl de grønne asparges, og skær dem på skrå i mindre stykker. Skær enderne fra.
- Kog boullionen i en gryde
- Riv parmesan

2

Steg nu løg og hvidløg i olie i en gryde eller sauterpande, indtil løgene bliver klare. Tilsæt portobellosvampe og lad dem svitse indtil de er svundet ind i størrelse.

3

Tilsæt risottoris, og lad dem svitse kort. Husk at røre i gryden konstant efter ris er tilsat, så de ikke brænder på i bunden. Tilsæt hvidvin og lad det koge ind. Herefter tilsættes boullionvand lidt ad gangen imens der røres konstant, så det koger ind, inden der tilsættes mere boullionvand. Når der er ca. 1/4 del boullionvand tilbage, tilsættes de grønne asparges.

4

Når det sidste boullionvand er tilsat og kogt ind til en cremet risotto-konsistens, tages gryden af blusset. Tilsæt parmesan og smag retten til med friskkværnet salt og peber. Husk at parmesan og boullion er med til at salte retten. Server med revet parmesan og frisk persille på toppen. Velbekomme!

Notes

Risotto med portobellosvampe og grønne asparges

Følg med på de sociale medier

Du kan følge med på Facebook eller Instagram, hvis du vil have flere opskrifter og inspiration til madlavningen. Glæder mig til at connecte med dig online! 💛

Prøv også: Minipizzaer med pesto og parmaskinke

(Visited 9.481 times, 1 visits today)

Smid en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *