Sorte ris med søde kartofler, serranoskinke og chiliost

Fra et halvsørgeligt køleskab til en ny ret

Sammensætningen af sorte ris, søde kartofler, serranoskinke og chiliost, er virkelig skøn! Denne ret opstod af et halv tomt køleskab, og ingredienserne blev naturligt bragt sammen, da der ikke var så meget andet spændende i køleskabet. Det blev til en ny opdagelse af en god sammensætning af smage. Det er noget af det jeg faktisk allerbedst kan lide, nemlig at få noget godt ud af nogle halvsørgelige rester fra køleskabet. Det er så tilfredsstillende både for mit kreative væsen, men også for min mindre-madspilds-agenda. Win win!

Og det der med at få brugt resterne fra madlavningen, er noget jeg er blevet særlig god til, i de år jeg har boet selv. Det stiller nemlig større krav til at være kreativ, når det gælder om at begrænse madspild. Især fordi jeg godt kan lide at fylde mit køleskab op med alt muligt lækkert. Ja, hvem kan i øvrigt ikke det? 😆

Chiliosten

Chiliosten jeg bruger i opskriften er en Goudaost, og den kan findes her. Det er en medium-hård i den smukkeste gul-orange farve, med en pikant smag fra de små chiliflager i osten. Den fine konsistens, gør den særdeles velegnet i madlavningen og på brød. Har allerede planer om at bruge den i en cremet pastasauce en anden gang. Det tænker jeg kunne være lækkert! 😋

Sorte ris vs hvide ris

Jeg har brugt disse sorte ris fra Urtekram. Men du kan selfølgelig bruge hvilken som helst slags ris. Det specielle ved de sorte ris er udover den smukke mørkelilla farve, den lækre lidt nøddeagtige smag. Den er jeg blevet helt tosset med. Sorte ris har også den fordel at de har et højere indhold af kostfibre, vitaminer og mineraler, sammmenlignet med de hvide ris. Ved fremstillingen af de alm. hvide ris slibes skaldele og kim af, og poleres herefter. Det fjerner de fleste vitaminer, mineraler og kostfibre. De bevares til gengæld ved fremstillingen af fuldkornsris, såsom de brune, sorte, røde og vilde ris. De hvide ris indeholder 0,7 g kostfibre pr 100 gram. I modsætning til de sorte ris som indeholder 5 g kostfibre pr 100 gram.

Opskriften på sorte ris med søde kartofler, serranoskinke og chiliost

ForfatterRenée PagelPersoner2 PersonerForberedelse15 minutterTilberedning35 minutterTotal tid50 minutter

Ingredienser
 2 dl sorte ris
 100 g serranoskinke
 2 store sød kartoffel
 100 g grønne ærter
 4 friske figner
 100 g revet chiliost (jeg brugte en goudaost med chili i)
 lidt soya og citronsaft (kan undlades, men giver en god smag til de sorte ris)

Fremgangsmåde
1

Start med at skræl søde kartoflerne og skær dem ud som pomfritter. Kom dem i en skål med olie og salt, og vend det rundt, så det blandes. Hæld pomfritterne ud på en bageplade beklædt med bagepapir og kom dem i ovnen i ca. 35 - 45 min ved 175 grader.

2

Kog de sorte ris efter anvisningerne. Når risene er kogt, vendes de med lidt soya og citronsaft.

3

Skær nu fignerne i mindre stykker og skil serranoskinken i mindre strimler. Chiliosten rives på et rivjern og ærterne tøes op, hvis du bruger frosne ærter.

4

Når de søde kartoffel fritter er færdigbagte, anrettes alle ingredienser på en tallerken.

5

Velbekomme.

 

Ingredienser

Ingredienser
 2 dl sorte ris
 100 g serranoskinke
 2 store sød kartoffel
 100 g grønne ærter
 4 friske figner
 100 g revet chiliost (jeg brugte en goudaost med chili i)
 lidt soya og citronsaft (kan undlades, men giver en god smag til de sorte ris)

Fremgangsmåde

Fremgangsmåde
1

Start med at skræl søde kartoflerne og skær dem ud som pomfritter. Kom dem i en skål med olie og salt, og vend det rundt, så det blandes. Hæld pomfritterne ud på en bageplade beklædt med bagepapir og kom dem i ovnen i ca. 35 - 45 min ved 175 grader.

2

Kog de sorte ris efter anvisningerne. Når risene er kogt, vendes de med lidt soya og citronsaft.

3

Skær nu fignerne i mindre stykker og skil serranoskinken i mindre strimler. Chiliosten rives på et rivjern og ærterne tøes op, hvis du bruger frosne ærter.

4

Når de søde kartoffel fritter er færdigbagte, anrettes alle ingredienser på en tallerken.

5

Velbekomme.

Notes

Sorte ris med sød kartoffel fritter, serranoskinke og chiliost
fik-du-proevet-denne-opskrift

Prøv også opskriften: Hjemmelavet nutella

(Visited 685 times, 1 visits today)

Smid en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *