Boller i karry med æble, soya og kokosmælk

Boller i karry er en ægte klassiker og et hit i mange børnefamilier. Ja, faktisk valgte Danskerne i 2014 at nominere retten til “Danmarks Nationalret”. Det understreger, at denne ret hører til som en af danskernes favoritretter. Til trods for den flotte nominering, var det dog ‘Stegt flæsk med persillesovs’, der løb med sejren.

Egentlig er retten jo ganske simpel, da den består af kødboller, karrysauce og ris. For mig er det fantastiske ved denne ret, især kombinationen af karry, æble og løg, som tilsammen giver en virkelig god smag.

Som det ofte er med klassiske danske retter, så har hver sin familie én bestemt måde at lave retten på. Jeg kan dog godt lide at udfordre de klassiske retter en smule og give dem et nyt twist eller optimere næringsværdien lidt. Denne opskrift er ingen undtagelse.

Lysten til at lave denne opskrift opstod midt i en frokostpause på mit arbejde, hvor en af mine kollegaer fik nævnt, at han skulle have ‘Boller i karry’ til aftensmad. Jeg havde nærmest parkeret denne ret bagerst i hukommelsen. Der gik dog ikke længe, før jeg stod i mit køkken med den største ‘Boller i karry’-craving.

Boller i Karry – med ekstra grønt, boller af kyllingfars og sauce af kokosmælk

Jeg har i denne opskrift tilføjet lidt ekstra grønt, i forhold til den klassiske Karrysauce. Grøntsagerne i retten er blendet, så det bidrager til en cremet og lækker sauce. Det gør også retten børne-venlig, da de ekstra grøntsager højst sandsynligt ikke vil blive bemærket. En god måde at lokke flere grøntsager i børnene.

Andre gange tilsætter jeg også grøntsager som stykker, så der er lidt bid i retten. Det kan fx være rød peber, ananas eller grønne bønner. Du kan også tilføje endnu flere grøntsager ved at servere dem rå eller dampede til – eller fx ved at lave en råkost salat til.

Bollerne er lavet af kyllingfars, da jeg personligt er mere til smagen af kylling end svinekød. Derudover er det mere magert og en måde at spare på det “røde kød”, som vi helst skal spise lidt mindre af.

Varier retten som du ønsker

Du kan lave små justeringer på denne ret, så du opnår den udgave af boller i karry, du synes er den allerbedste. Der er mange måder at sætte sit eget personlige præg på denne ret. Fx ved at prøve sig frem med dosering af karry og styrken af den. Husk at der er stor forskel på smag og styrken i din karry. Smag dig frem og doser herefter.

Man kan derudover prøve sig frem med tykkelsen på saucen, hvor store eller små kødbollerne skal være samt hvilken type ris, der skal serveres til. Risene kan også udskiftes med blomkålsris for en endnu lettere og “grønnere” udgave.

Det skønne ved denne ret er, at man kan supplere retten med forskellige toppings. Nedenfor er mine favoritter:

Tilbehør til boller i karry

  • Æble eller mango i tern
  • Kokoschips
  • Rosiner
  • Soyaristede mandler eller peanuts
  • Mango chutney
  • Friske krydderurter

Her får du opskriften på Boller i karry med æble, soya og kokosmælk

Opskrift-paa-boller-i-karry-med-æble-soya-og-kokosmaelk
Boller i karry med æble, soya og kokosmælk

ForfatterRenée PagelPersoner4 PersonerForberedelse15 minutterTilberedning30 minutterTotal tid45 minutter

Ingredienser
Kødboller:
 400 g Kyllingfars
 1 Løg
 1 Æg
 1 dl havregryn
 1 Revet æble
 1 l Grøntsagsfond
 2 spsk Soya
 Frisk kværnet peber
Karrysauce:
 4 Gulerødder
 4 Stængler blegselleri
 2 Løg
 2 Æbler
 2 Fed hvidløg
 25 g Smør
 2 Spsk karry
 Saften fra 1 lime
 7 dl kogevand fra kødbollerne
 1 dåse kokosmælk
 Salt og peber
Tilbehør:
 Basmati ris
Toppings:
 Soyaristede mandler, æble i tern og hakket bredbladet persille

Fremgangsmåde
Kødboller:
1

Rør kødet med æg og soya. Tilsæt finthakket løg, revet æble og havregryn. Stil farsen på køl og lad den trække imens karrysovsen laves.

2

Når grøntsagerne til karrysovsen er klargjort, laves kødbollerne.

3

Varm boullionvandet i en gryde, og lad det være lige under kogepunktet. Må ikke buldrekoge. Form nu kødbollerne og læg dem forsigtigt i vandet.

4

Når kødbollerne begynder at komme op til overfladen, er de ved at være klar. Tager ca. 10 min. Tag straks kødbollerne op af vandet og husk at gemme kogevandet til karrysovsen. Stil dem til side, og kom dem i karrysovsen, når den er klar.

Karrysovsen:
5

Hak løg, hvidløg, gulerødder, æble og selleri groft. Sovsen bliver blendet, så du behøver ikke gøre dig umage her.

6

Svits karry, løg og hvidløg i en gryde, der er stor nok til at rumme både kødboller og karrysaucen. Tilsæt herefter gulerødder, æble og selleri og svits indtil de begynder at blive bløde.

7

Kom nu 7 - 8 dl kogevand fra kødbollerne i gryden. Sørg for at røre i gryden jævnligt imens der holdes en middelhøj temperatur.

8

Kog nu risene.

9

Når grøntsagerne er kogt møre, blendes det til en tyk puré. Herefter tilsættes kokosmælk og limesaft. Lad saucen blive varmet igennem og tilsæt herefter kødbollerne. Smag til med salt og peber.

Soyamandler:
10

Rist mandlerne på en pande til de er gyldne i farven og begynder at dufte aromatisk.

11

Tag panden af varmen og hæld lidt soya på panden, så det begynder at dampe. Lad dem afkøle, så de bliver sprøde.

12

Velbekomme!

 

Ingredienser

Ingredienser
Kødboller:
 400 g Kyllingfars
 1 Løg
 1 Æg
 1 dl havregryn
 1 Revet æble
 1 l Grøntsagsfond
 2 spsk Soya
 Frisk kværnet peber
Karrysauce:
 4 Gulerødder
 4 Stængler blegselleri
 2 Løg
 2 Æbler
 2 Fed hvidløg
 25 g Smør
 2 Spsk karry
 Saften fra 1 lime
 7 dl kogevand fra kødbollerne
 1 dåse kokosmælk
 Salt og peber
Tilbehør:
 Basmati ris
Toppings:
 Soyaristede mandler, æble i tern og hakket bredbladet persille

Fremgangsmåde

Fremgangsmåde
Kødboller:
1

Rør kødet med æg og soya. Tilsæt finthakket løg, revet æble og havregryn. Stil farsen på køl og lad den trække imens karrysovsen laves.

2

Når grøntsagerne til karrysovsen er klargjort, laves kødbollerne.

3

Varm boullionvandet i en gryde, og lad det være lige under kogepunktet. Må ikke buldrekoge. Form nu kødbollerne og læg dem forsigtigt i vandet.

4

Når kødbollerne begynder at komme op til overfladen, er de ved at være klar. Tager ca. 10 min. Tag straks kødbollerne op af vandet og husk at gemme kogevandet til karrysovsen. Stil dem til side, og kom dem i karrysovsen, når den er klar.

Karrysovsen:
5

Hak løg, hvidløg, gulerødder, æble og selleri groft. Sovsen bliver blendet, så du behøver ikke gøre dig umage her.

6

Svits karry, løg og hvidløg i en gryde, der er stor nok til at rumme både kødboller og karrysaucen. Tilsæt herefter gulerødder, æble og selleri og svits indtil de begynder at blive bløde.

7

Kom nu 7 - 8 dl kogevand fra kødbollerne i gryden. Sørg for at røre i gryden jævnligt imens der holdes en middelhøj temperatur.

8

Kog nu risene.

9

Når grøntsagerne er kogt møre, blendes det til en tyk puré. Herefter tilsættes kokosmælk og limesaft. Lad saucen blive varmet igennem og tilsæt herefter kødbollerne. Smag til med salt og peber.

Soyamandler:
10

Rist mandlerne på en pande til de er gyldne i farven og begynder at dufte aromatisk.

11

Tag panden af varmen og hæld lidt soya på panden, så det begynder at dampe. Lad dem afkøle, så de bliver sprøde.

12

Velbekomme!

Notes

Boller i karry med æble, soya og kokosmælk
fik-du-proevet-denne-opskrift

Andre forslag til aftensmaden? Prøv: Gulerodssuppe med hvide bønner, lime og honning

(Visited 908 times, 1 visits today)

Smid en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *